Festivaler – hur planerar man dem?

Det är mycket som man ska tänka på om man har tänkt genomföra en festival. Först och främst behöver man ett tema på festivalen som man tror att folk kommer att gilla. Det finns ju alltid en målgrupp för nästan allt, men finns de i närheten eller kommer de vilja åka till den festivalen som du arrangerar. Noggrann planering krävs för att det ska bli en så bra festival som möjligt. För att underlätta har vi här skrivit om hur man planerar en musikfestival.

Att genomföra en festival är som att driva företag

Precis som att driva företag så behöver man en ordentlig budget för sin festival och en projektbeskrivning som kan liknas vid affärsplanen. Sedan ska man också komma ihåg att det är mycket planering. Man måste bygga ett varumärke, vilket är festivalens namn och image, marknadsföring är också viktigt. Det finns många olika saker man kan göra för att marknadsföra ett event och om man har läst om det här innan så är det en fördel. Annars finns det såklart mycket information man kan finna på nätet.

Boka band och sälja biljetter

Något bland det svåraste är att boka band! Det här kan nämligen kosta en hel del pengar om det är så att man vill boka väldigt välkända band och artister. I så fall måste man se till att biljetterna kommer att sälja så mycket så att man får in pengar för banden och gärna lite mer så att man har någon form av vinst när eventet väl är avklarat. Det är svårt att veta i vilken ände man ska börja när det kommer till att sälja biljetter och boka band eftersom den ena kommer dra den andra. Men hur man ska lyckas med detta är något som man måste känna sig fram med. Ibland kan det vara så att man lär sig under tiden man gör det.