Vikten av renlighet vid mathantering

Det är klart att de flesta tycker att man ska hålla rent omkring sig när man lagar mat, och speciellt om man ska laga för andra. Sedan är det säkert många som håller med om att de som jobbar i kök bör använda hårnät och handskar. Det är de flesta helt överens om, men det finns kanske en del som inte förstår varför det här är så viktigt. I följande inlägg kommer vi skriva om sådant man kan göra för att få sin personal att förstå hur viktigt det är att de använder de här skyddskläderna vid hantering av mat. I slutändan så handlar det ändå om hygien och säkerhet.

Bakterier i maten kan leda till sjukdom

Om man inte håller rent i sin station där man lagar mat så kan denna bli kontaminerad med bakterier, vilket i sin tur kan leda till sjukdomar som maginfluensa. Det här är väldigt tråkigt och kan ha negativa effekter på verksamheten. Därför är det jätteviktigt att man håller rent och snyggt runtomkring där man lagar mat och berättar för de anställda just varför man ska göra det. I så fall kanske de får större förståelse och därmed håller rent. När man väl har gjort det här till en vana så kommer det ske automatiskt. Och i vissa fall kan det vara mer effektivt att laga mat i ett städat kök. Det kan krävas särskilda arbetssätt som man kan träna sina anställda i.

Hygien är a och o i ett kök

Om det inte är rent i ett kök kan bakterier börja växa. Det här kan påverka maten men även de som jobbar i köket. Och om man har riktig otur så kan ett orent kök locka till sig oinbjudna gnagare och insekter. Det är inte kul att få in varken råttor eller kackerlackor i ett kök. Så håll rent!